Новият лидер на талибаните ще продължи бунтовническата дейност без да убива цивилни
Новият лидер на талибаните ще продължи бунтовническата дейност без да убива цивилни / снимка: БГНЕС

Новият лидер на афганистанските талибани молла Ахтар Мансур отправи първия си призив за единство на ислямисткото движение, съобщиха световните агенции. „Всички трябва да работим за запазване на единството си. Разделенията в нашите редици ще бъдат от полза само на враговете ни”, каза молла Мансур в 30-минутен аудиозап

Той обеща да продължи кървавия, близо 14-годишен бунт, на талибанското движение след смъртта на дългогодишния лидер молла Омар. „Ще използвам цялата си енергия да следвам молла Омар и неговата мисия”, каза Мансур.

Новият талибански лидер се закле да продължи да се бори за управление по правилата на шериата. В изявлението си Мансур разкритикува убийствата на цивилни: „Убийствата на невинни хора в името на джихада не е ислямско. Трябва да спечелим сърцата на хората, а след това можем да ги управляваме”.

Мансур бе дясната ръка на молла Омар. Изглежда обаче, че талибаните не са единодушни дали именно той е трябвало да оглави движението. Някои командири са предпочитали сина на молла Омар, Якуб, който напуснал вчерашната среща в знак на протест срещу избирането на Мансур.

Според член на съвета на талибаните, базиран в пакистанския град Кета, решението за избирането на Мансур е било взето по спешност и няколко високопоставени талибани са били против.

В записа Мансур говори за мирните преговори, започнати в началото на юли с афганистанското правителство, но от казаното не става ясно какви са му намеренията. „Врагът казва, че се води мирен процес. Както знаете, нашите врагове правят много пропаганда”, каза той.

Манур съобщи, че един от заместниците му е Сираджудин Хакани - син на известния джихадист Джалалудин Хакани, основател на терористичната групировка Мрежа Хакани, действаща в Афганистан и Пакистан, за чиято смърт преди една година бе съобщено вчера.

Вчера в Пакистан трябваше да се проведе втори кръг от преговорите за слагане на край на кървавия конфликт, започнал след падането на режима на талибаните през 2001 г. Но изненадващото съобщение за смъртта на молла Омар накара Исламабад да отложи преговорите за неопределено време.

Източник: БТА