Алпийски рог ще звучи край морето в Балчик
Алпийски рог ще звучи край морето в Балчик / Дарик Добрич

Второто издание на проекта "Музик кампус Балчик" /Music Campus Balchik/ ще предложи богата фестивална програма. Форумът ще се проведе в културен център "Двореца" от 1 до 10 септември. Организатор е швейцарското сдружение "Култура край границата", чийто председател е българката Жасмина Щалдер.

"Продължаваме да се опитваме да се правим по-раздвижени и нетрадиционни програми и да изкараме пред публиката дори инструменти, на които по-рядко се свири", коментира Щалдер. Една от изненадите за публиката ще бъде концертът на двама швейцарски музиканти - Бруно Бири и Омри Хасон. Първият изпълнител свири на алпийски рог, така че този почти четириметров инструмент ще прозвучи на брега на Черно море, посочи Жасмина Щалдер. Тя обясни, че вторият музикант свири на ханг - ударен инструмент, разработен преди десет години в Швейцария, който прилича на летяща чиния с диаметър около 80 сантиметра, вдлъбнатини по повърхността и отвори на  горната и долната част. Концертът на швейцарските музиканти е насрочен за 7 септември.

Любопитно е още, че Каменната зала, където ще се провеждат всички концерти, тази година ще се превърне и в изложбена площ. На 1 септември при откриването на форума там ще бъдат представени творби на художниците Правдолюб Иванов, Иван Мудов, Кирил Прашков и Красимир Терзиев. Изложбата е наречена "Граница по памет"  по името на творба на Правдолюб Иванов. Авторите третират от една страна самата българо-румънска граница, а от друга културният обмен между двете страни или липсата на такъв, посочи Жасмина Щалдер.

Тя припомни, че основният акцент в тазгодишното издание на музикалния форум ще бъде камерната музика и затова фестивалната програмата ще започне с концерт на духов квинтет WINDY от София. Формацията се състои от млади музиканти, които свирят и в оркестъра на Националната опера.

На 3 септември любителите на музиката ще имат възможност да чуят швейцарските  музиканти Александру Гавриловичи – основател и арт директор на  Музик кампус и младата изпълнителка на арфа Мари Тротман. Една от водещите български арфистки Анджела Маджарова също ще бъде в Балчик и заедно с  швейцарската си колежка ще предлага ежедневни кратки курсове по арфа за всеки, който иска да опита.

За 4 септември е насрочен концертът на гостите от Турция, между които са проф.Чидем Иджил – преподавател по цигулка и ректор на Консерваторията при университета „Мимар Синан“ в Истанбул и флейтистката Айля Улудере. В концерта, наречен „Турция -  позната и непозната”, изпълнителките ще представят турската композиционна школа. Изпълнителките ще поднесат музика, която досега не е свирена в България, подчерта Жасмина Щалдер.

Програмата на фестивала продължава на 5 септември с концерт на струнен квартет „Аркадия” от Румъния. На 6 и 9 септември ще бъдат заключителните концерти на участниците в майсторските класове за духови камерни инструменти и струнни инструменти.

Проектът Music Campus Balchik има за цел да изгради платформа за срещи и обучение на млади музиканти. Амбицията на организаторите е форумът да стане ежегоден. Във второто му издание се включват 22-ма млади изпълнители от България, Румъния и Турция. За преподаватели са поканени признати музиканти от България, Румъния, Швейцария и Турция.

"Радваме се ,че отново ще бъдем домакини на такъв престижен фестивал. Предложили сме на туроператори да посетят концертите и се надяваме на още по-голям успех от миналата година", посочи директорът на културен център "Двореца" Жени Михайлова.