„Транстриумф заплаши общината със съд
„Транстриумф заплаши общината със съд / Дарик Варна, архив

Опитите проектът за интегриран градски транспорт на Врана да се използва по груб, незаконосъобразен и нагъл начин за отнемане на линиите на „Транстриумф Холдинг” АД ще доведе както до пряко социално напрежение и разпад на обслужването на градските линии, така и до непосредствени и незабавни финансови претенции към община Варна. Това се казва в писмо от превозвача, депозирано в администрацията вВъв връзка с решението на ПК "Транспорт" от вчера за прехвърляне на всички градски и крайградски линии на  "Градски транспорт".

"Всеки опит интересите на  „Транстриумф Холдинг” АД да бъдат накърнени, освен че ще доведе до пряка съдебна отговорност и нови финансови претенции срещу община Варна, ще предизвика и директно уведомяване на Европейската комисия за грубото погазване на актовете на Съюза.

Нашите действия ще бъдат категорични и ще разкрият действителната цел на подобни стъпки: за пореден път да бъде направен опит за замазване на тежкото финансово и управленско състояние на т. нар. „вътрешен оператор”,  отново за кратко да се избегне предначертания му фалит или друга форма на подготовката му за скрита приватизация.

На нашите многобройни опити (включително и от пролетта на тази година) да предложим на ръководството на община Варна, и лично на кмета на града, разумно и работещо решение на проблемите на градския транспорт за пореден път се отговаря с незаконосъобразни, необосновани, панически и неподплатени с анализ на рисковете от приемането им предложения.

Прави се отново опит за поемане на колективна отговорност (за която няма основание нито в закон, нито в друг нормативен акт, такова не се сочи и в предложението) от Общинския съвет – за да се размие отговорността на кмета на града, както и на ръководството на „Градски транспорт” ЕАД за състоянието, до което е доведено общинското дружество.

Това, обаче не следва и не може да стане за сметка на „Транстриумф Холдинг” АД, за сметка на нашите работници и служители, както и за сметка на варненци", пише в писмото.