Отпускат 300 000 лв. за проектиране на рибарско пристанище
Отпускат 300 000 лв. за проектиране на рибарско пристанище / DarikNews.bg, архив

Да се отпуснат 300 000 лв. от бюджета на общината за изготвяне на ПУП и проектиране на рибарско пристанище в местността Карантината в кв. „Аспарухово“. Това решиха по време на днешното си заседание съветниците от комисията по финанси към Варненския общински съвет. Те бяха запознати с идеята от главния архитект на Варна Виктор Бузев.

Предвижда се с парите да се изготви Подробен устройствен план за застрояване, както и архитектурен проект. След като бъде изготвен проектът, общината ще може да кандидатства по оперативна програма за финансиране на самото строителство.

В изготвянето на предварителното задание участват служители в БАН, които са направили проучвания на терена и прилежащата му акватория. Бъдещото рибарско пристанище ще се намира между мостика и оградата на военното поделение на Карантината, като терените там са общински и държавни. Главният архитект уточни, че има и частна инициатива на парцел, който се намира в рибарското селище „Острова“. Там също може да бъде построено рибарско пристанище.

На днешното заседание на комисията по финанси присъстваха и представители на Сдружението на заведенията във Варна, които настояха съветниците да разгледат техните искания за намаление с 40% на такса „тротоарно право“, въвеждането на „дъждовни дни“ и районирането на заведенията. Тъй като обаче те не са внесли писмено исканията си, местните депутати не дебатираха по въпроса. В отговор собствениците на заведения ще излязат на протест пред сградата на общината в 9 часа на 5 август.