С общоселски празник отбелязват Илинден в Калитиново
С общоселски празник отбелязват Илинден в Калитиново / DarikNews.bg, архив

От 9.00 часа започват тържествата за отбелязване на празника на старозагорското село Калитиново, който съвпада с Илинден. Населеното място е известно с боевете край Джуранлии по време на Руско-турската война през 1877-1878 г.. Това е и причината, програмата да започне с отдаване на почит към загиналите по време на сраженията. Минута мълчание, поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите руски войни и ученически рецитал са подготвили от кметството в Калитиново.

Празникът ще продължи с изпълнение на състави от пет съседни старозагорски села, уточни кметът на Калитиново Николай Николов. В илинденското тържество ще се включат с програма Н.Ч. „Стефан Генчев", Хрищени, Н.Ч. „Христо Ботев", Братя Кунчеви, Н.Ч. „Пробуда", Змейово, Н.Ч. „Митьо Станев", Малко Кадиево и Н.Ч. „Димитър Наумов", Преславен, както и калитиновски ромски съмодеен колектив.
По време на празника поздрав ще отправи и певческата група и самодейният танцов състав при местното читалище НЧ "Благоразумие 1927".
Тържеството по случай Илинден ще завърши с общо „Хоро на мегдана".

Славна е историята на село Калитиново, свързана с Руско-турската война 1877-1878 г.
Люта е битката при Джуранлии, в местността Келеш курия. Геройски се сражават, рамо до рамо, български опълченци и руски воини срещу многобройната турска войска. Поляните са покрити с телата на геройски загиналите. По-късно жителите на селото полагат съхранените кости на убитите руски войници и български опълченци в могилна гробница.
След Освобождението селото по достойнство получава името на защитника на Самарското знаме, легендарния подп. Калитин.