Отбелязваме Световната седмица на кърменето в Стара Загора
Отбелязваме Световната седмица на кърменето в Стара Загора / Thinkstock/Getty Images

Ежегодно, през първата седмица на месец август, в България се чества Световната седмица на кърменето (ССК). Провежда се съвместно с УНИЦЕФ, Ла Лече Лига - България и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене" (НАПК).

В Стара Загора през тази година ССК ще бъде открита днес от 10:30 ч. с прожекцията на филма „Гърдата е най-доброто" (43 мин.), с любезното домакинство и подкрепа на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора. Филмът е издаден на DVD на български език по инициатива на варненския клон на НАПК с финансовата подкрепа на Посолство на Кралство Норвегия в България и УНИЦЕФ - България. След прожекцията ще се проведе дискусия с присъстващите по въпроси, свързани с кърменето.

През 2015 година темата на Световната седмица на кърменето е „Кърмене и работа? Възможно е!". С нейния избор се поставя акцент върху възможността на жените да съвместяват кърменето с работата. Важно е всички жени, независимо дали работят в представителна среда, в неформална обстановка или от дома си, да получат подкрепа, за да могат едновременно с изпълняването на професионалните си задължения да упражнят както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.
България е сред страните, които могат да се похвалят с добри практики - жените имат право на обезщетение по майчинство до навършване на две години на детето, като за първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата.

И все пак има много причини, поради които една жена може да продължи да работи и веднага след раждането на детето. Някои поради икономическа принуда, други - защото обичат работата си и искат да не спират да я упражняват, трети, защото работят в динамична сфера и се страхуват да не изостанат от колегите си.

Важно е работодателите да знаят, че кърменето има дълготрайни ползи за здравето на майката и на бебето ѝ, което означава по-малко болнични листове; то изгражда близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи служителки. Те могат да използват този ресурс в своя полза.