Десетки пловдивчани откриха плажа на р. Марица (СНИМКИ)
Десетки пловдивчани откриха плажа на р. Марица (СНИМКИ) / Снимка: Диляна Петрова, Дарик Радио Пловдив

Една забравена пловдивска традиция бе възобновена днес - в 18:00 часа между Пешеходния мост и моста на Панаира се проведе официалното откриване на „Плажът на Марица“.

Десетки пловдивчани откриха плажа на р Марица (СНИМКИ)
netinfo

Още преди официалното откриване, десетки пловдивчани разгледаха плажа, а малчугани изпробваха атракциите в един от басейните.

Десетки пловдивчани откриха плажа на р Марица (СНИМКИ)
netinfo

Директорът на платформата „One“ Асен Асенов каза пред Дарик, че повечето отзиви за проекта са положителни, особено след като пловдивчани разбират идеята и целта му.

Десетки пловдивчани откриха плажа на р Марица (СНИМКИ)
netinfo

Десетки пловдивчани откриха плажа на р Марица (СНИМКИ)
netinfo

„Проектът е изцяло реализиран чрез дарения, не са инвестирани много средства, защото идеята му е да бъде временен. С него имаме за цел да провокираме общинската администрация и пловдивчани, в бъдеще да се изгради постоянен плаж, като този на р. Сена например“, обясни Асенов.

По думите му, на същия принцип се е осъществило и „оживяването“ на Капана, а догодина амбициите на организаторите са свързани с ж.к. „Тракия“, където да се изгради „интерактивна спирка“.

Тази „умна спирка“ ще улавя емоциите на хората, чакащи на нея. Ако те се карат, на специални екрани ще излизат крещящи животни, ако пък излъчват положителни емоции, спирката ще реагира на това, каза още Асенов. По думите му, за този проект ще бъдат необходими малко над 20 хиляди лева, като в момента се търсят спонсори.

Засега обаче фокусът остава на „Плажът на Марица“, къзето от септември месец ще бъде изградена и открита сцена за провеждането на различни мероприятия- работилници, лекции, дебати и филмови прожекции, йога и музикални събития вечер.

Десетки пловдивчани откриха плажа на р Марица (СНИМКИ)
netinfo

Плажът ще е на разположение на пловдивчани и гостите на града всеки ден от 11 до 23 часа, като има осигурени охрана и спасители. Входът за него е безплатен, като е необходимо единствено да си закупите питие от бара. Плажът е и обезпаразитен и е пръскано за комари, увери директорът на платформата „ One“.

Десетки пловдивчани откриха плажа на р Марица (СНИМКИ)
netinfo

Пространството около плажа също е почистено с помощта на пловдивчани, като в двете акции преди откриването са се включили над 50 човека.

Проектът „Плажът на Марица” представлява намеса в градска среда, която цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани - първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интересът към тях значително намалява. В днешно време, почти никой не ходи на реката освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив.

Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция, която ще съществува от 02 август до 30 септември. След края на фестивала ще бъде премахната, като амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.

През 2015 г. темата на международния фестивал за архитектура - ONE ARCHITECTURE WEEK2015, който ще се проведе  от 18 до 27 септември в Пловдив, е ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на  гр. Пловдив. Преди и по време на ONE ARCHITECTURE WEEK ще се случат серия от намеси, лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, спортна програма, професионален форум и мн. др.

Десетки пловдивчани откриха плажа на р Марица (СНИМКИ)
netinfo