Ваяци от Украйна ще свирят и пеят на  събора на Гермето
Ваяци от Украйна ще свирят и пеят на събора на Гермето / община Долни чифлик

Ваяци от украинските села Голица и Криничное от Болградски район пристигнаха у нас, за да участват в народния събор за певци и свирачи на Гермето, който ще се проведе днес.

ХVІ издание на  събора се осъществява под патронажа на кмета на община Долни чифлик – Борислав Натов, и с любезното съдействие на Министерството на културата. Организатори са община Долни  чифлик,  сдружение ''Голица'', кметството на  с. Голица и местното  НЧ „Хр. Ботев - 1928”.

В „Гермето 2015”  ще участват български и чуждестранни изпълнители на народни инструменти (кавал, гайда, тамбура, гъдулка), както и български и чуждестранни народни певци, изпълняващи необработен, автентичен фолклор от ваяшката и други етнографски групи в България. Целта на събора е да проучва, съхранява и популяризира автентичния фолкор от ваяшката и други етнографски групи.

И тази година съборът е разширен и обогатен и ще се използват две сцени. Голямата  сцена е на поляната, където ще бъдат представени участниците от индивидуалните и групови изпълнения на песни и обичаи и ваяшки носии. Малката  сцена  ще бъде в ресторант „Гермето”, където ще се представят индивидуалните и групови изпълнения на народни инструменти.

След приключване на конкурсната програма по решение на журито ще бъдат раздадени награди за участник или група с напълно автентична носия, за най-млад и най-възрастен участник. Наградите са осигурени от Министерството на културата и община Долни чифлик.

Ваяците са етнографска група, първоначално населяваща източните области на Стара планина – селата Голица, Козичино /Еркеч/ и Аспарухово /Ченге/.  Те са с много стара история, датираща още от първите векове след основаването на българската държава и впоследствие разселили се в Бургаска, Варненска, Силистренска и Добричка област, селата  Голица и Маринка в  днешна  Украйна - Болградски район. Самите ваяци се смятат за преки потомци на Аспаруховите българи.

Името “ваяци” го дава акад. Любомир Милетич в началото на 20-ти век. Той отбелязва, че ваяците се отличават от другите балканджии по говора си, по носията си - една от най-старите в България, а донякъде и по своята външност. Така оформилата се етнографска група в момента населява общините Аврен, Айтос, Аксаково, Бяла, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Несебър, Поморие, Провадия, Руен, Суворово и Шабла в областите  Варненска, Бургаска и Добричка.