ОбС с декларация за включване на Хасково в Програмата за развитие на селските райони
ОбС с декларация за включване на Хасково в Програмата за развитие на селските райони / netinfo

Декларация с искане Община Хасково да бъде включена в Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 година, гласува днес Хасковският общински съвет. В извънредната докладна се настоява Община Хасково да попадне в обхвата на програмата, с оглед осигуряването на по-добри условия за живот на жителите й.

Документът ще бъде изпратен до земеделския министър с копие до вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика, също и до председателя на Комитета на регионите и Европейския комисар по регионалната политика.

Днес на сесията вносителят, кметът Георги Иванов, заяви, че от над 260 общини само 16 няма да влязат в Програмата, сред които и Хасково, като първоначално Общината е била включена в състава. Той изрази учудване, че в проектосписъка фигурират общини като Бургас и Варна. „Уж един от критериите е, че когато развитието на дадена община е много добро, тогава не е необходимо да влиза в подобна програма, т.е. може сама да се справи. Искаме да разберем какъв е критерият на подбора и на какво основание сме изключени. Имаме села, които заслужават да им се обърне сериозно внимание, защото там има училища, което значи че имат бъдеще”, заяви кметът.