Мексико ще екстрадира Ел Чапо в САЩ, ако го залови
Мексико ще екстрадира Ел Чапо в САЩ, ако го залови / БГНЕС

Мексиканските власти ще предадат на САЩ наркобарона Хоакин Гусман, известен като "Ел Чапо", в случай, че го заловят, обяви мексиканската главна прокуратура след взетото снощи съдебно решение, предаде ТАСС.

След като проучи въпроса, главната прокуратура установи, че той отговаря на условията в договора за екстрадиция между двете страни и изискванията на мексиканското законодателство, посочи в изявление ведомството.

На 12 юли най-влиятелният престъпник в Мексико, оглавяващ крупния наркокартел "Синалоа", избяга от затвора с максимално строг режим "Алтиплано" направо от килията си през тунел, дълъг 1,5 км. Мексиканските власти съобщиха, че на 25 юни са получили искане от САЩ за екстрадицията на Гусман - малко повече от две седмици преди бягството му, отбелязва Ройтерс.

Наркобаронът продължава да е на свобода. Правителството каза, че е очаквало искане от САЩ за екстрадирането му след последното залавяне на Гусман през февруари 2014 г., но предишният главен прокурор Хесус Мурильо заяви през януари тази година, че той няма да бъде предаден на САЩ и ще може излежи присъдата си в Мексико. Мурильо каза, че Гусман ще бъде екстрадират след като излежи времето за престъпленията си в Мексико, което спора екс-главния прокурор може да се стане "след око 300-400 години".

Фактът, че Гусман не е бил предаден след полученото искане беше остро разкритикуван от недоволни от управлението след бягството му от затвора. Наркокартелът на "Ел Чапо" е прекарал наркотици за милиарди в САЩ и е обвиняван за смъртта на хиляди хора в резултат на пристрастяване или при насилие между наркобанди.

Източник: БТА