КЕВР решава за новите цени на тока
КЕВР решава за новите цени на тока / снимка: БГНЕС, архив
КЕВР решава за новите цени на тока
81226
КЕВР решава за новите цени на тока
  • КЕВР решава за новите цени на тока

Какви ще са новите цени на тока от утре - ще решава Комисията за енергийно и водно регулиране днес.

Председателят на регулаторния орган Иван Иванов заяви, че цените ще бъдат по-ниски от предвидените, които трябваше да влязат в сила от началото на месеца.

Тогава енергийният регулатор взе решение за ценовия модел за новия регулаторен период, но след критики от страна на бизнеса заради увеличението на цената „задължение към обществото" за индустрията, последва едномесечно отлагане.

Новият регулаторен период и съответно - новите цени на тока, трябваше да влязат в сила от 1 юли. Ценовият модел на Комисията за енергийно и водно регулиране от края на юни предвиждаше увеличение със средно 2% за битовите потребители.

„Ябълката на раздора" в новите цени обаче се оказа цената „задължение към обществото".

Досега битовите потребители на регулирания пазар плащаха 53 лева за нея, а индустрията на свободния пазар - 18.93 лева. Ценовият модел на комисията от миналия месец предвиждаше изравняване на „задължение към обществото" за двете категории платци и така тя трябваше да стане 40.21 лева за битовия потребител и за индустрията.

Критиките на бизнеса, който алармира, че с това увеличение ще последват съкращения на работници, намаляване на заплати и закриване на предприятия, доведоха до едномесечна отсрочка.

През това време трябваше да бъдат направени законодателни промени, които да променят изходните данни и така енергийният регулатор да може да вземе друго ценово решение. За новите цени председателят на Комисията Иван Иванов заяви, че те ще зависят от промените, гласувани от парламента:

„При всички положения корекциите, които ще бъдат направени, ще бъдат в посока надолу, на намаляване по отношение на проекта за решение, който ние бяхме изготвили. В никакъв случай няма да се стига до обратната тенденция на повишаване на цените".

Какви ще са новите цени на тока от утре - предстои да стане ясно днес, след като КЕВР вземе решението какъв ще бъде ценовият модел за новия регулаторен период.