300% ръст на турските туристи бележат в Пампорово
300% ръст на турските туристи бележат в Пампорово / БГНЕС, архив

Ръст от 300% на турски туристи за последните три години отчитат в Пампорово. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор на „Пампорово“АД Мариян Беляков по време на среща с представители на туристическия бранш на Турция. В нея участваха областният управител Недялко Славов и кметовете на общините Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Тодор Бозуков.

Близо 300 хиляди турски туристи са дошли в последната година в страната ни , а Турция е посетена от пет пъти повече българи- 1 млн.690 хиляди души, категоричен бе Кемал Теканат, съветник по туризъм в министерстовото на културата. Основна спънка за турските туристи се оказват визите за България, за които се чака доста време, а цената е между 80 и 125 евро. По тази причина Теканат смята, че страната ни губи близо милион посетители от Турция на година. Близо 7 млн. турски туристи, с високи доходи, посещават чужбина целогодишно, обяви експертът. Според представителите на местната власт, визовия проблем трябва да се реши и обявиха, че ще поставят въпроса пред премиера Бойко Борисов.

 

Според Хасер Айдън -директор на туристическо изложение EMITT, турският турист е гладен за ски спорт през зимата и трябва да им се даде възможност те да дойдат в Пампорово. „Колкото повече туристи имате тук, толкова по-голям наплив ще има от турски инвеститори“, добави тя.

Турските гости разказаха, че в момента в Истанбул се строи третото, най-голямо летище, което отваря много големи перспективи за туризма.

„Аз не съм привърженик на сегашния визов режим. Считам това за важен въпрос за нашия регион, защото туризмът е приоритетен отрасъл. Турският пазар е в състояние да запълни легловата база в целия район. Ръстът на турски туристи ще бъде поне двуцифрен през следващия зимен сезон, сигурен съм“, добави областният управител на Смолян Недялко Славов.