Канада купи израелската отбранителна система Железен купол
Канада купи израелската отбранителна система Железен купол / БГНЕС

Канада избра израелската технология за противоракетна отбрана "Железен купол" за своята радарна система със среден обсег, предназначена за въоръжените сили, съобщи вчера канадското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Покупката на системата "Железен купол" от "Израел еъроспейс индъстрис" ще бъде направена от канадския филиал на германската отбранителна фирма "Рейнметал". Договорът обхваща 10 радарни системи със среден обсег и поддръжката им на стойност 243,3 милиона канадски долара (175 милиона евро).

Радарната технология ще позволи на канадските въоръжени сили да "локализират вражеските оръжия заедно с акустичните и други радари, с които Канада вече разполага", се казва в изявление на министерството на отбраната. Тази технология позволява на израелските Сили за отбрана да се защитават от ракетите, изстрелвани от Хамас от други терористични групи.

След идването на власт на консервативното правителство на премиера Стивън Харпър Канада стана една от най-благоприятно настроените към Израел страни, отбелязва АФП. Очаква се доставката на радарните системи да започне през 2017 година.

Източник: БТА