В Гавраилово се проведе празникът „Златна праскова”
В Гавраилово се проведе празникът „Златна праскова” / Община Сливен

Четиринадесетото издание на празника „Златна праскова” 2015 г. се проведе днес в село Гавраилово. То се организира от община Сливен, кметство с. Гавраилово, читалище „Слънце-1928” с. Гавраилово, Институт по овощарство-Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието. „Златна праскова” се проведe под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която беше и специален гост на събитието.

Тазгодишният празник беше открит от кмета на община Сливен инж. Кольо Милев, който в присъствието на кмета на Гавраилово Димитър Андреев посочи, че всяка година по време на „Златна праскова”, организаторите правят равносметка за това, което са постигнали през годината и чертаят своите бъдещи планове. Милев подчерта, че общинското ръководство, съвместно с  ресорното министерство ще продължи да работи за развитието на добри условия за продуктова реализация в земеделието и община Сливен да покаже видими резултати и през тази година.

Сред официалните гости на събитието бяха още заместник-председателят на Общински съвет – Сливен д-р Ганка Василева и общински съветници, заместник-областният управител Камен Костов, секретарят на областна администрация Сливен Кирил Аврамов, заместник-кметът Иван Петров, директора на Областна дирекция на МВР комисар Чавдар Божурски, преподаватели от Института по овощарство – Пловдив и представители на Националната служба за съвети в земеделието.

В рамките на празника „Златна праскова-2015 г.”, Национална служба за съвети в земеделието-София за четвърта поредна година обяви конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Наградите на победителите връчени от министъра на земеделието и храните, кмета на община Сливен инж. Кольо Милев и от зам.-главния директор на главна дирекция „Съвети в земеделието” Петя Куманова. На I-во място се класира Никола Атанасов Андонов, общ- Сливен, град Сливен, на II-ро  място – Иван Василев Митев от с. Ковачите, община Сливен и на III-то място – Георги Димитров Сотиров от с. Злати войвода, община Сливен.

По време на празника кметовете на община Сливен и село Гавраилово, откриха възстановения с подкрепата на община Сливен, паметник на загиналите по време на войните гавраиловци. Той е посветен на загиналите герои от Балканската война, Междусъюзническата война, Съпротивата и Втората световна война. На всяка една от страните му са поставени паметни плочи с имената на загиналите по време на различните войни, като сред тях са и имената на загиналите в битката за Каймак – Чалан.

По време на празника за производителите на праскови беше организиран семинар по актуални въпроси свързани с отглеждане на праскови и тяхното подпомагане, а жителите и гостите на селото можеха да се насладят на богатата фолклорна и музикална програма, на много състезания и конкурси, както и на много изложби свързани с празничния плод.

 

И тази година, атракция за гостите на Гавраилово бяха конкурсите мис и мини мистър  „Прасковки”, състезания за рисуване на асфалт, конкурс за детско музикално и танцово изкуство, най-бързо ядене на праскови, най-добра прасковена ракия, правене на компот от праскови и други.