Огромно разминаване между реалните и регистрираните престъпления
Огромно разминаване между реалните и регистрираните престъпления / снимка: БГНЕС, архив
Огромно разминаване между реалните и регистрираните престъпления
81222
Огромно разминаване между реалните и регистрираните престъпления
  • Огромно разминаване между реалните и регистрираните престъпления

Огромно разминаване между броя на регистрираните от МВР престъпления и реално извършените.

Това е един от изводите на проучване на „Центъра за изследване на демокрацията", което разглежда различни видове престъпления у нас в периода 2014 - 2015 г. Според експертите от центъра разминаването може да се обясни с наличието на така наречените "полицейски филтри" или практиката целенасочено да не се регистрират определени престъпления.

Подобно на статистиката, с която се хвали вътрешното министерство, спад в броя на престъпленията за последната година спрямо 2012 г. отчитат и от „Центъра за изследване на демокрацията". Цифрите обаче съвсем не са идентични с официално представените от МВР, а нивото на престъпността остава високо и е съпоставимо с регистрираното в периода 2004-2006 г.

„Ние също отчитаме спад спрямо 2012 г. на престъпленията, но това, което те са регистрирали, е много по-рязко", обясни Тихомир Безлов от ЦИД.

По думите на Безлов МВР прекалено много намалява броя на регистриранте престъпленията спрямо тези които реално са се случили. Разминаването има различни обяснения, коментира Безлов:

„Хората всъщност заявяват престъплението на кварталните полицаи, но това не е достатъчно, за да бъде регистрирано. Цялата тази група заявени престъпления, няма да бъдат регистрирани. Разбира се, има и тези крайни случаи, в които умишлено - заради някакви политически, кариерни съображения, някои престъпления не се регистрират, защото полицейските ръководства се страхуват, че по-висока престъпност означава край за тяхната кариера".

Въпреки 40-процентното разминаване между официалната статистика за престъпността в страната и проучванията на неправителствения сектор, главният секретар на МВР Георги Костов коментира, че „посоката на работа е правилна":

„Въпрос на мерни единици. Но оптимистичното е, че и статистиката, която беше предоставена, и нашата в МВР, в сравнителната й част, е изключително положителна".
Според главния секретар на МВР основната причина, поради която хората продължават да не съобщават в полицията, когато станат жертва на престъпления, е че процедурата е бавна и тромава.