Китанчево на бунт заради безводие
Китанчево на бунт заради безводие / netinfo

Жители на разградското село Китанчево обсадиха за половин час сградата на „ВиК“-Исперих тази сутрин, а служителите на дружеството се барикадираха вътре. Хората се жалваха, че имат вода по 2-3 часа на денонощие без официално да е обявен воден режим и настояваха директорът на излезе да им обясни кога ще се реши този проблем.

В селото от години има проблем с водата, но напоследък особено се задълбочи – обясни кметът Фикрет Атаула, сам участник в протеста. Той разговарял с директора на водоснабдителното дружество Айдън Мехмед, но не получил задоволителен отговор. Протестиращите поискаха оставката на назначения преди 3 години от МРРБ шеф, облепиха с плакати входната врата на сградата на „ВиК“. Тя бе заключена в мига, в който тълпата се насочи към нея и остана така по време на целия протест. Хората заплашиха, че ако не бъдат чути всеки ден ще протестират и ще затворят пътя за Силистра, който минава през населеното място.

Китанчево на бунт заради безводие
netinfo

Представители на селото се отправиха и към Общинска администрация-Исперих, където по същото време се провеждаше сесия на Общинския съвет. Успяха да се включат в края на дневния ред и да получат отговор на жалбата си. На сесията присъстваше и областният управител Петър Василев, който призова местната управа да се включи във „ВиК“-асоциацията в Разград.

Китанчево на бунт заради безводие
netinfo

В област Разград има три водоснабдителни оператора и това е пречка за създаване на обща асоциация, което пък е единствения начин да се кандидатства по европроекти за модернизация на мрежата. Малка е водонапорната кула, която насочва водата към Китанчево – обясни общинският кмет Бейсим Басри. По думите му проблемът не може да се реши от днес за утре, но в новата асоциация ще се изготви проект и ще се изгради нова кула. Старата е построена за по-малко население, а в Китанчево вече живеят 2500 човека и потребностите са по-големи – обясни още той. Басри допълни, че подобни проблеми има и в село Лъвино, както и в община Самуил. Предстои насрочване на извънредна сесия, на която да се вземе решение за влизане в разградската асоциация.

„ВиК“-Исперих е дружество с 51% държавно участие, останалите дялове са собственост на общините Исперих, Завет и Самуил.

Китанчево на бунт заради безводие
netinfo

Китанчево на бунт заради безводие
netinfo

Китанчево на бунт заради безводие
netinfo