До края на октомври приемат молби за енергийно подпомагане
До края на октомври приемат молби за енергийно подпомагане / БГНЕС

До края на октомври се приемат молби за отпускане на енергийни помощи за следващия отоплителен сезон, припомнят от Регионалната дирекция за социално подпомагане в Добрич. Молбите се приемат в социалните дирекции по места от 1 юли. В Добричка област към момента са приети общо 1263 заявления за подпомагане. 731 от тях са за  получаване на средства за твърдо гориво, 464 за твърдо гориво в натура, 67 за електрическа енергия и 1 за природен газ.

Документите се подават по постоянен адрес, като в тях задължително се заявява видът на ползваното отопление - парно, ток, твърдо гориво или природен газ. Целевата помощ се отпуска за период от 5 месеца – от ноември до март. Изплащането ще се извършва на два етапа - за месеците ноември и декември 2015 г. не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта, а до 31 януари 2016 г. - за месеците януари, февруари и март.

Право на целева помощ за отопление имат лица и семейства, чиито средномесечни доходи за предшестващите шест месеца са по-ниски или равни на диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията, посочени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

За предстоящия отоплителен сезон е променен коригиращият коефициент, с който се намалява размерът на пенсиите, с цел да няма пенсионери, отпаднали от достъпа до помощите, заради увеличението на пенсиите.