Нови два случая на заразени с бруцелоза в Рила, обявиха взрив на заболяването за района
Нови два случая на заразени с бруцелоза в Рила, обявиха взрив на заболяването за района / Снимки: Thinkstock/Getty Images

Трима са вече болните от бруцелоза в Рила, след като бяха регистрирани два нови случая, потвърди за Дарик кметът на града Георги Кабзималски. Изследват се още 9 проби.

Откриха огнище на бруцелоза в град Рила

Тримата болни са мъже на възраст между 30 и 40 години, като те нямат нищо общо помежду си.

От РЗИ в Кюстендил казаха, че от днес в района на Рила е обявен взрив за заболяването бруцелоза, съобщава БТА. По данни на Агенцията за безопасност на храните в Кюстендил в Рила е започнало серологично изследване на всички животни, а тези, които покажат положителна реакция от серологичния тест, ще бъдат подлагани на евтаназия.

„Тази вечер каним хората да дойдат в общината да им направим разяснителна кампания. В понеделник предвиждаме тук в града да има подвижна лаборатория. Така хората ще могат да се изследват и да обхванем максимален брой от потенциално застрашени жители на общината", заяви за Дарик Кабзималски.

Днес ще бъде извършено евтаназирането на 15- те заболели от бруцелоза кози в град Рила.

Бруцелозата се разпространява чрез болни животни, протича като туберкулозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението - консумация на мляко от тези животни. Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко едрите животни. Варенето на мляко е достатъчно, за да унищожи микроба.

Човек не може да се зарази от болен човек, не може да се зарази и ако не е в непосредствен контакт с болни животни.

Други новини от Кюстендил