Найден Зеленогорски: Тримата подуправители са хора на ДПС. Направен бе грабежът на века
Найден Зеленогорски: Тримата подуправители са хора на ДПС. Направен бе грабежът на века / dariknews.archive

"Не само Реформаторския блок, а и цялото българско общество е разтревожено от сближаването на ГЕРБ и ДПС при избора на новите подуправители на БНБ. В кулоарите на парламента витаят слухове, че и тримата подуправители са хора на ДПС. Дано и колегите от ГЕРБ се притесняват от това, защо те ще носят отговорността за този избор". Това изявление в Народното събрание направи съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски, по повод избора на трима заместници на управителя на Централната банка, съобщиха от сайта на РБ.

Той подчерта, че Реформаторите са напуснали пленарната зала преди полагането на клетва на тримата подуправители, за да изразят категоричното си несъгласие с избора на екип.

"Реформаторският блок смята, че бившият управителен съвет на БНБ носи солидарна, и морална отговорност за случилото се източване на КТБ. Откраднатите 4 млрд. лева са грабежът на века. Оказа се, че ДАНС е проспала всичко, което се е случило. Оказа се, че в БНБ не са знаели за това, което знае цялото общество и не са направили необходимото, за да реагират по съответния начин", подчерта още Зеленогорски.

"Изборът на тези подуправители, по никакъв начин не възстановява доверието в БНБ. Реформаторите вече сме разколебани в доверието си и към гуверньора на БНБ, който беше избран с наша подкрепа", заяви Найден Зеленогорски и попита новата управа на БНБ, дали смята че българското общество ще ги подкрепи в решението им да не оттеглят кандидатурите си.

По думите му е неопровержимо, че грабежът на века стана и с мълчаливото съдействие на подуправителите. "Независимо дали си имал активни действия или си бездействал, дали си мълчал и не си сезирал съответните органи с това, което знаеш - фактът е факт", настоя Зеленогорски.

На 29 юли от РБ обявиха, че внасят законопроект за намаляване заплатите на гуверньора и подуправителите на БНБ съответно - на 95 % от заплатата на председателя на НС да е заплатата на управителя, а 90 % от заплатата на гуверньора да са заплатите на подуправителите.