Манолова vs. Пенчев - започна тайното гласуване за омбудсман
Манолова vs. Пенчев - започна тайното гласуване за омбудсман / снимка: БГНЕС, Dariknews.bg

Депутатите започнаха тайното гласуване за избор на нов омбудсман. Номинираните за поста са настоящият обществен защитник Константин Пенчев и народният представител от "БСП лява България" Мая Манолова.

Председателят на Комисията за произвеждане на тайното гласуване Евгени Стоев от ГЕРБ отвори запечатаната зала "Запад" на Народното събрание, където се проведежда гласуването. Народните избраници ще имат един час да упражнят вота си. Гласуването е с бяла бюлетина, на която са написани имената на двамата кандидати.

В празно квадратче пред името на кандидата всеки народен представител ще може да отбележи със знак "Х" предпочитания от него.

Заседанието на парламента временно е прекъснато до приключване на тайното гласуване за омбудсман.

Депутатите приеха в началото на седмицата състава на комисията, която ще работи по тайното гласуване за избора на нов омбудсман. Комисията се състои от Евгени Стоев от ГЕРБ, Георги Търновалийски от БСП, Хюсеин Хафъзов от ДПС.

Иван Иванов ще е представителят на Реформаторския блок, а съименникът му Иван Иванов от АБВ също ще влезе в състава. От Патриотичния фронт излъчиха Валентин Касабов, а Стефан Кенов ще представлява БДЦ.

Депутатът на „Атака” Миглена Александрова ще представлява партията в комисията, а независимата Анна Баракова ще е част от нея от името на онези депутати, които са се отцепили от парламентарните си групи.