ЕКА не успя да влезе в повторна връзка с Фила
ЕКА не успя да влезе в повторна връзка с Фила / Guliver/Getty Images

Специалисти на Европейската космическа агенция /ЕКА/ не са успели да възстановят връзката с изследователския модул "Фила", който се намира на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, предадоха Ройтерс и РИА "Новости". За последен път апаратът е бил във връзка с "Розета" в началото на юли, съобщиха от Германския авиационно-космически център (DLR).

СНИМКИ: Приключенията на Фила

Следващите опити за контакт ще са след две седмици. За съжаление през миналата седмица не успяхме да възобновим връзката с модула, е заявил Коен Гойртс, участник в проекта "Фила" и официален представител на DLR. В събота "Розета" се е отправила на юг, за да изследва южната половина на кометата. "Връзката с "Фила" сега е невъзможна. След две седмици "Розета" ще се върне на север и тогава ще се опитаме да възстановим връзката с "Фила" - е казал още Коен Гойртс.

Космическият апарат "Розета" бе изстрелян в космоса през 2004 г. и след 10 години, преминал 6,4 млрд. километра, излезе на орбитата на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. На 12 ноември 2014 г. за пръв път в историята на изучаването на космическото пространство изследователски апарат достигна повърхността на комета.

Модулът "Фила" кацна на 12 ноември на Чурюмов-Герасименко, но маневрата бе извършена с отклонение от зададената траектория. В резултат модулът се оказа в сенчестата зона и не можа да зареди слънчевите си батерии си. След като работи около три дни, запасите от енергия на "Фила" бяха изчерпани и апаратът премина в спящ режим. В него се намираше в продължение на 7 месеца.

Източник: БТА