Експерти посредничат между работодатели и хора без работа
Експерти посредничат между работодатели и хора без работа / Дарик Русе, Искра Георгиева

Двама кейс мениджъри са назначени в Бюрото по труда в Русе от юни по програма на социалното министерство, съобщи директорът му Румен Януаров. Става дума за експерти, които изпълняват функцията на посредници между пазара на труда и хора, трайно изключени от него, с цел включването или връщането им там. Кейс мениджърите са наричани още "мениджъри на случай", уточни Януаров.

Той даде пример, че вече има резултат от работата на новите служители. Те са успели да помогнат в конкретен случай-да убедят мъж, който има желание за работа, но поради сериозно заболяване отдавна е извън пазара на труда да преодолее пречките си. От друга страна са убедили работодател да го наеме и да бъде малко по-търпелив с него в началото.

Януаров съобщи още, че в понеделник в Общината е назначен човек на служба „Младежки медиатор“, като неговата задача е подобна, но е насочена към намиране на работа или насочване към връщане в училище на младежи от 15 до 29 години.

Кейс мениджърът е фигура, която координира действията, свързани с оценка на ситуацията, в която се намира потребителят, нуждата му от конкретни услуги и достъпа му до тях. Има задачата да насърчава, управлява и контролира процеса на планиране на услугите по ефикасен начин. Кейс мениджърът осъществява тясно сътрудничество с представители на организации в областта на социалните и здравните услуги, образованието и други и посредничи между безработните лица и институциите.