Кабул обяви молла Омар за мъртъв, талибаните отричат
Кабул обяви молла Омар за мъртъв, талибаните отричат / Guliver/Getty Images

Почина основателят и лидер на радикалното афганистанско движение "Талибан" молла Омар, съобщи телевизия "Ал Джазира", позовавайки се на афганистански правителствени източници, предаде ТАСС.

Пакистанският в. "Експрес трибюн" съобщи, че молла Омар е починал преди две години от туберкулоза, предаде ДПА. Вестникът се позовава на член на централното ръководство на талибаните. "Той беше погребан в Афганистан, на границата с Пакистан. Синът на молла Омар идентифицира тялото на баща си", посочил източникът, цитиран от вестника. Той добавил, че ръководството на талибаните е свикало среща за избиране на нов лидер.

Говорител на афганистанските талибани опроверга съобщенията за смъртта на лидера им. По думите на Кари Юсеф Ахмади, цитиран от телевизия Скай нюз, молла Омар е "жив и продължава да ръководи движението" на талибаните.

Досега нееднократно са постъпвали съобщения за ликвидирането на молла Омар, например при ракетен удар нанесен от безпилотен самолет през май 2011 година, отбелязва агенцията. Талибаните опровергаха тази информация, но оттогава съдбата на лидера им остава неизвестна.

Представител на афганистанското правителство обяви, че се свиква пресконференция за молла Омар, на фона на слухове за смъртта му, предаде Ройтерс.

Източник: БТА