Все повече случаи на домашно насилие над възрастни хора
Все повече случаи на домашно насилие над възрастни хора / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Между 40 и 50% от търсещите консултации за преживяно домашно насилие всеки месец в Пловдив са възрастни хора.

Това коментира Татяна Рискова, адвокат на Фондация „Джендър алтернативи".

По думите й жертвите на насилие все по-често са нападани от своите деца и внуци, вследствие на злоупотреба с алкохол, а в някои случаи - и след употреба на наркотични вещества.

Адвокат Рискова отбеляза, че възрастните хора трудно взимат решението да подадат сигнал за преживяно насилие, тъй като не считат за морално да влязат в конфликт със своите близки.

„Те се разкъсват от угризения, че ще им навредят, а всъщност те са истинските потърпевши", категорична бе Рискова.

Независимо от това, статистиката сочи, че заведените дела в Пловдив са най-много спрямо всички останали български градове, като за 2014 година те са приблизително 250.

„С цел осигуряването на ефективна защита на правата и интересите на пострадалите от домашно насилие хора, полиция, съд и неправителствените организации се обединиха в общ проект", отбеляза координаторът по проекта „Ефективно прилагане на Закона за защита от домашното насилие" Рада Еленкова.

„До този момент организирахме няколко работни срещи и семинари с участието на над 50 ръководители и представители на ключови държавни институции и НПО, подобрихме координацията между ангажираните с проблема институции, като създадохме програма за работа с Пловдивския районен съд и ОД на МВР-Пловдив и поставихме темата за домашното насилие във фокуса на обществения интерес", обобщи Еленкова.

През септември предстои семинар за обмяна на знания, умения и практики между Пловдивския и Благоевградския съдебен район, както и поредна работна среща между представители на съда и полицията, отново с цел по-ефективна защита на жертвите на домашно насилие.