В Регионалната дирекция за борба с градушките започват символични протести
В Регионалната дирекция за борба с градушките започват символични протести / Daeiknews.bg

Символичен протест започват от днес работещите в Регионалната дирекция за борба с градушките. Причината за недоволството им са ниските заплати, които целия персонал на Агенцията получава. Според председателя на синдикалната организация в дирекцията в Стара Загора Надежда Такева сегашният бюджет ще стигне за възнаграждения до ноември. В последните два месеца от годината обаче персонала няма да успее да получи заплатите си.

"От 2008 г. насам в Агенцията непрекъснато се правят съкращения. В момента щатните бройки са 593. За да можем да работим нормално обаче са назначени 758 души. Затова заплатите са безкрайно ниски като средната възнаграждение е 432 лева бруто. Има хора, които работят и на минимални заплати. Освен това са принудени сами да си осигуряват транспорта, работи се и при лоши условия", обясни Такева.

На няколко пъти работещите в Регионалните дирекции, включително и в тази в Стара Загора са внасяли протестни ноти до президента, премиера, председателя на Народното събрание, министъра на земеделието. Последната такава е от края на миналата седмица. След внасянето й е бил даден тридневен срок, в който да бъде даден отговор на исканията. Такъв обаче не е получен и затова се е стигнало до решението за протести.

"Настояваме за увеличение на заплатите между 20 и 30%, както и за промени в Устройствения правилник на Агенцията, които да регламентират наличието на тези 758 щата", обясни Надежда Такева.

В началото на септември представители на работещите в Агенцията за борба с градушките ще имат среща с браншовите организации на земеделските производители. На нея ще бъде обсъждано създаването на гаранционен фонд, в който да постъпват средства от заплащането на услугата.

"Земеделските производители са най-големият потребител на услугите на Агенцията за борба с градушките. Редно е те да заплащат за тази услуга. До този момент срещаме разбиране от част от браншовите организации. Ще трябва обаче да обсъдим как да бъде уредено това нормативно", обясни регионалния координатор на КНСБ Иванка Данаилова.

Ако исканията им не бъдат чути, през септември работещите в Агенцията за борба с градушките ще започнат и ефективни протести.