Нетаняху в Кипър: Иран е „опасна” заплаха за Европа
Нетаняху в Кипър: Иран е „опасна” заплаха за Европа / снимка: Guliver/Getty Images

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес в Кипър, че Иран е „опасна” заплаха за Европа и обвини ливанската шиитска групировка Хизбула, близка до Техеран, че има клетки на континента, предаде АФП.

Миналия месец член на ислямистката групировка бе осъден на затвор в Кипър заради планиране на атентати срещу израелци на острова.

Исторически пробив в преговорите за иранската ядрена програма

Нетаняху, който е на официално посещение в Никозия, се срещна с кипърския президент Никос Анастасиадис. Нетаняху заяви, че „Иран и Хизбула организират терористична мрежа, която покрива над 30 страни на петте континента, включително почти всички страни в Европа”.

Израел е разгневен от споразумението, сключено на 14 юли между Иран и световните сили по , което предвижда постепенно и необратимо вдигане на санкциите, наложени на иранската икономика, в замяна на гаранции, че Техеран няма да се сдобие с ядрено оръжие.

Нетаняху определи споразумението като „историческа грешка”.

Израелският премиер добави, че групировката „Ислямска държава”, която увеличи проявите си на насилие на териториите под неин контрол в Ирак и Сирия и пое отговорност за атентати на други места, е заплаха за Европа и за Кипър.

ИД явно заплашва европейските общества, западните общества, африканските общества, целия свят, посочи Нетаняху. Най-сериозната опасност за Кипър и Европа е разбира се, тероризмът, добави израелският премиер.

Президентът Анастасиадис изрази надежда, че споразумението с Иран „ще помогне за създаване на стабилност в региона”.

Източник: БТА