Президентът: Решението на НС не отчита волята на народа
Президентът: Решението на НС не отчита волята на народа / снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители.

Това се казва в позиция на държавния глава, оповестена от прессекретариата му.

Референдумът наесен - само с един въпрос

В позицията се посочва, че повече от половин милион български граждани са застанали зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната.

Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия, пише още в позицията.

Държавният глава вярва, че на предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно, и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения.

Президентът благодари на всички народни представители, които с вота си са подкрепили идеята да бъде чут гласът на народа.