Летните горещини са опасни и за домашните любимци
Летните горещини са опасни и за домашните любимци / снимка: БГНЕС


През следващите дни се очаква термометрите в цялата страна да покажат най-високите стойности за годината. Летните жеги са опасни не само за хората, но и за домашните любимци, припомнят от фондация „Четири лапи”.

От българския клон на международната организация за защита на животните напомнят, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората. Възрастните животни и онези със сърдечни проблеми са по-чувствителни към жегите и за тях е противопоказно да бъдат оставяни на слънце по-продължително време.

„Най-важното в горещ летен ден е домашният любимец да не бъде държан на слънце дълго време и да има постоянно достъп до вода за пиене”. обяснява д-р Марина Иванова. „Избягвайте да оставяте кучето или котката сами в колата - при 37 градуса навън, температурата в затворен автомобил достига 60 градуса само за около 15 минути. Ако все пак се наложи да оставите животно в закрито превозно средство - паркирайте на сянка, отворете леко поне един прозорец и не се бавете”.

Кучетата не бива да бъдат разхождани в най-горещите часове на деня, а продължителните разходки с много физическо натоварване също могат да бъдат опасни. Все повече хора ходят на море с кучетата си както у нас, така и в чужбина. Ако не можете да оставите домашния си любимец в хотела или квартирата през деня и го водите със себе си на плаж - осигурете му прясна питейна вода и сянка и редовно го обливайте с вода.

През лятото животните най-често страдат от т.нар. „прегряване” - повишаване на телесната температура след продължително излагане на висока външна температура или силно слънце. Признаците са учестено дишане, зачервяване на езика, венците и конюнктивите, повишена телесна температура, нестабилна походка и повръщане.

При проява на някой от тях трябва да бъдат взети незабавни мерки - животното да бъде преместено на сянка или в охладено помещение, да му бъде дадена вода за пиене, да бъде намокрено с хладка вода или главата му да бъде покрита с мокра кърпа.

Бързата намеса при първи признаци на топлинен удар е животоспасяваща, тъй като той може да доведе мозъчен оток и смърт на животното. „Причината за топлинните удари при домашните животни почти винаги е една и съща - собствениците не си дават сметка колко опасни могат да бъдат горещините за техните домашни любимци”, изтъква д-р Иванова.