САЩ обвиниха Русия и Либия, че не се борят достатъчно с трафика на хора
САЩ обвиниха Русия и Либия, че не се борят достатъчно с трафика на хора / снимка: Guliver/Getty Images

САЩ обвиниха Тайланд, Русия, Иран и Либия, че не се борят достатъчно срещу трафика на хора в публикувания днес ежегоден доклад на Държавния департамент по въпроса, предаде АФП. Тези страни, както и Венецуела, Алжир, Сирия, Йемен, Северна Корея и Зимбабве, вече бяха в дъното на класацията, която се изготвя всяка година от американското дипломатическо ведомство и се представя от държавния секретар Джон Кери.

Затова пък Малайзия, която миналата година беше на опашката, тази година се изкачи с една степен в категория 2 „страни под наблюдение” поради „значителните усилия” на Куала Лумпур в борбата срещу трафика на хора.

Критици твърдят, че повишаването на рейтинга на Малайзия се дължи на участието й в подкрепянето от САЩ търговско споразумение между страните от Тихоокеанския регион. Докато Малайзия беше в категория 3, президентът Барак Обама по закон не можеше да подпише това споразумение, тъй като Конгресът забранява сключването на споразумения със страни в тази категория.

От най-ниската категория 3 в категория 2 е прехвърлена и Куба. Това става седмица след като САЩ и Куба официално възстановиха дипломатическите си отношения след над половинвековно прекъсване. В края на май САЩ извадиха Куба и от списъка си на страни, финансиращи тероризма, отбелязва АП.

Куба дълги години бе в категория 3. Страната бе обвинявана, че използва принудителен труд в мисиите си в чужбина. Хавана винаги е отхвърляла тези твърдения.

Държавният департамент заяви днес, че Куба за втора поредна година полага усилия за борба със секс трафика на хора, но не и в борбата с принудителния труд. Страните в категория 3 са обвинени, че не спазват международните норми и не полагат значителни усилия по този въпрос.

Русия е в тази последна категория от 2013 г., което навремето предизвика гнева на Москва. За сметка на това Китай през 2014 г. се изкачи с една степен до категория 2, където е и тази година. От категория 3 в категория 2 тази година бяха прехвърлени също Узбекистан и Саудитска Арабия. Египет пък бе понижен с една степен от категория 1 в категория 2.

Повечето западни страни, тези в Европа, както и САЩ и Австралия, а също Израел, Тайван, Чили или Армения са в категория 1 и са похвалени за борбата си срещу трафика на хора и за пълното спазване на международните норми.

Според Международната организация на труда трафикът на хора носи годишни печалби от 150 млрд. долара, от които 99 млрд. идват от секс индустрията. По оценка на САЩ жертви на този трафик са около 20 млн. души в сектори като минното дело, строителството, секс трафика и домашните услуги.

„Трафикът на хора е оскърбление за човешкото достойнство и атака срещу свободата”, заявява Джон Кери във въведението на доклада. Той призовава да се води „борба срещу съвременното робство”.

Докладът за трафика на хора е една от няколкото годишни оценки, които се публикуват от Държавния департамент в областта на човешките права, но е необичаен с това, че категоризира страните, което може да породи дипломатическо напрежение. Той се опира на действията, които предприемат правителствата, а не на мащабите на проблема в страните им, отбелязва АП.

Президентът Обама сега има 90 дни да прецени дали да наложи санкции на правителствата на страните в категория 3. Той може да блокира различни видове помощ и да оттегли подкрепата на САЩ за заеми от Световната банка и Международния валутен фонд. САЩ обаче често пъти избират да не налагат санкции поради интересите на националната си сигурност, както постъпиха миналата година за Тайланд и Малайзия, смятани от Вашингтон за важни партньори в Азия.

Докладът подрежда страните в три категории: категория 1 за страните, които покриват минималните стандарти на САЩ, категория 2 на страните под наблюдение, които трябва да бъдат специално следени и категория 3 за страни, които не покриват минималните стандарти на САЩ и не полагат значими усилия да го направят, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА