България е сред основните страни източници на трафика на хора в ЕС
България е сред основните страни източници на трафика на хора в ЕС / снимка: БГНЕС, архив

България е източник, а в по-малка степен транзитна и крайна страна за мъже, жени и деца, които са подложени на секс трафик и принудителен труд. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора в света, публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство.

България остава една от основните страни източници на трафик на хора в ЕС. Български жени и деца са подложени на секс трафик на територията на страната, както и в Европа, Русия, Близкия Изток и САЩ. Редица неправителствени организации (НПО) заявяват, че вътрешният трафик нараства.

Български мъже, жени и деца са подложени на принудителен труд в Белгия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Великобритания и Замбия, предимно в земеделието, строителството и сектора на услугите.

Български деца и възрастни с увреждания са принуждавани към улична просия и дребни кражби в България, както и в Австрия, Гърция, Италия, Швеция и Великобритания. Румънски момичета са подлагани на секс трафик в България. Корупцията в държавната власт създава обстановка, улесняваща някои престъпления в трафика на хора, се казва в доклада.

В документа е записано още, че правителството на България не изпълнява изцяло минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, но все пак полага значителни усилия в тази насока. Въпреки тези мерки правителството не е демонстрирало цялостно увеличаване на усилията за борба с трафика на хора спрямо предишния период на наблюдение.

В доклада са включени данни от 188 държави по света. Общо 18 от тях се справят по-добре с борбата срещу трафика на хора в сравнение с миналата година и също толкова бележат по-ниски резултати.

В първата група влизат Саудитска Арабия, Кения, Куба и Малайзия, а във втората - наред с България, са и Тайланд, Египет, Гана.

Източник: БТА