Футболeн турнир събра българите католици в Ореш
Футболeн турнир събра българите католици в Ореш / снимки: организатори

За втора поредна година в свищовското село Ореш се проведе Международен футболен турнир на българите католици от Северна България и село Стар Бешенов, Румъния. Целта на турнира „Марга Ауреа“ е да събира всяко лято потомците на преселилите се отвъд Дунава католици след погрома на Чипровското въстание, които сега живеят в Банат, и наследниците на тези, които са се завърнали отново в България, с потомците на онези католици, които не са напускали пределите на родината.

Турнирът тази година събра отборите на ФК „Стрела“ – с. Ореш, ФК „Победа“ – с. Стар Бешенов, ФК „Ботев“ – с. Трънчовица и на ФК „БОТЕВ“ – с. Бърдарски геран.

Официален гост на събитието бе Станислав Благов, кмет на Община Свищов, който откри Втория международен футболен турнир в Ореш на 25 юли. На церемонията присъстваха и заместник-кметът на Община Свищов Емил Димитров, домакинът Любомир Иронов, кмет на Ореш, Георги Наков, кмет на Стар Бешенов, Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран, Блажо Николов, кмет на с. Трънчовица.

Футболната надпревара се проведе с помощта на отличния коментатор Николай Константинов от Свищов, който е спортен деятел и журналист, носител на „Златна значка“ на БФС за заслуги за развитието на футбола в България. Снимките от турнира са дело на Светлана Караджова, кмет на с. Бърдарски геран.

В първия ден се срещнаха отборите на ФК „Стрела“ – Ореш и ФК „Ботев“ – Бърдарски геран, като Ореш победи и се класира за финала на следващия ден. Във втория мач ФК „Победа“ – Стар Бешенов загуби, като така подсигури участие на финала на отбора на ФК „Ботев“ – Трънчовица.

На 26 юли, след оспорвана игра, на първо място се класира ФК „Стрела“ – Ореш, като за втора година домакините печелят турнира. На второ място остана ФК „Ботев“ – Трънчовица, а на трето - ФК „Победа“ – Стар Бешенов. Плакет за участие получи отборът на Бърдарски геран за четвъртото място в турнира.

С индивидуални призове бяха отличени: Яни Чокань (Стар Бешенов) за най-добър вратар, Георги Христов (Трънчовица) за най-добър защиник, Иван Кюрчев (Бърдарски геран) за най-техничен футболист, а голмайстор на турнира стана Рафаел Мирчов (Стар Бешенов).