Варна отбеляза 137 години от Освобождението от турско робство
Варна отбеляза 137 години от Освобождението от турско робство / Live.Varna.bg

С литургия и тържествено полагане на венци и цветя Варна отбеляза 137 години от Освобождението от турско робство. Организатори на събитието са Община Варна, Варненска и Великопреславска митрополия и Военноморските сили на Република България.

„Отново е 27 юли, ден, който по традиция ни събира тук, в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“, за да почетем Освобождението на Варна. Радвам се, че участваме заедно в това събитие, което съхранява почитта към саможертвата на загиналите и пази спомена за възрожденския патриотизъм на дедите ни.

Днешният празник е и повод да се вгледаме в себе си, защото силата на един народ се измерва и със свободата на духа му. Затова - нека търсим това, което ни обединява, за да може да преуспеем в добрите дела, които правим за града и за държавата. Честит празник!“, заяви в обръщението си кметът на Варна Иван Портних.

Присъстващите запазиха минута мълчание на колене в памет на загиналите и на делото на освободителите. Венци и цветя поднесоха кметът Иван Портних, зам.-областният управител Цветомир Петров, председателят на Общинския съвет Иван Луков, районните кметове, представители на Варненска и Великопреславска митрополия, на политически партии, граждански и държавни организации и структури.