Отчитат спад на противообществени прояви на непълнолетни
Отчитат спад на противообществени прояви на непълнолетни / dobrich.bg

От Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни отчетоха дейността си и за първото шестмесечие на годината. Отчита се спад в случаите спрямо същия период на 2014-а.

За периода са организирани 16 възпитателни дела, с наложени 34 мерки, срещу трима малолетни и 18 непълнолетни. Има едно дете, на което е приложена най-тежката мярка - настаняване във Възпитателно училище - интернат, потвърдена от Районен съд. Образуваните дела са по преписки на прокуратура, РУМВР и сектор „Пътна полиция". Най-честите противообществени прояви са кражби, побой, хулигански прояви, бягство от дома и скитничество. На двама родители са наложени мерки за неупражнен контрол.

Сред 500 ученици в Добрич е проведено проучване за „Кибертормоза и опасностите от него във виртуалното пространство". Анкетирани са деца на възраст 12-15 години от V-VIII клас в ОУ „Стефан Караджа", СУ „Г.С.Раковски", ПМГ „Иван Вазов" и ЕГ „Гео Милев". Целта е да се установи информираността на подрастващите относно начините за използване на Интернет и опасностите, които крие това.
От анализа става ясно, че по-малко от 10% признават участието си, като „мъчители" в кибертормоза. Изводите са, че са необходими съвместни усилия на училището и родителите в разработването на политики и програми за справяне с кибертормоза. От Планира се провеждане на обучение за формиране на компетентности за виртуалното пространство, тъй като е невъзможно децата непрестанно да бъдат наблюдавани и предпазвани.