Кажи ми любимата си песен, за да ти кажа какъв си
Кажи ми любимата си песен, за да ти кажа какъв си / ThinkStock/Getty Images

Учени от университета в Кеймбридж установиха, че любимите хитове могат да разкрият същностни черти на нашата личност и характер, пише в. "Метро". Хората с нежни сърца и склонни към съпричастност харесват хита Hallelujah на Ленард Коен, докато тези със "систематичен ум", подвластни на логиката и правилата, биха заложили на пънка и на хеви метъла.

Нашите музикални предпочитания пряко влияят на поведението ни, твърди екипът на Дейвид Грийнбърг. Според специалистите има пряка връзка между това да си метъл фен и да харесваш творчеството на създателя на "Властелинът на пръстените" Дж.Р.Р.Толкин.

Хората, които по природа са циници и мизантропи, биха слушали хитове на пост-пънкарските групи The Fall и Half Man Half Biscuit.

Феновете на блуса, джаза, класическата музика и фолка се оказват по-отворени за нови преживявания. А тези, които предпочитат поп изпълнителите, соул музиката, фънка и електронната музика, се характеризират като екстровертни и приятни за общуване.

Учените провели проучването си с 4000 души. Доброволците трябвало да попълнят въпросници с музикалните си предпочитания и да се подложат на психологически тестове.

Хората със силно чувство за емпатия предпочитали "меките" жанрове, като ар ен би, соул, софт рок и рок за възрастни, докато хората със системно мислене залагали на "интензивните" стилове като пънк, хеви метъл и хард рок.

Сравнете цените на MP3 и MP4 плейъри тук

Източник: БТА