Правят спортна зала с 1000 места в Централната жп гара
Правят спортна зала с 1000 места в Централната жп гара / снимка: БГНЕС, архив

Ново спортно бижу ще има София тази есен. След ремонта на Централната жп гара там ще отвори врати нова спортна зала, пише "24 часа".

Помещението е почти готово. То е с отделен вход и е само на метри от този на жп гарата. Залата е 1500 квадратни метра.

Има помещения за фитнес, треньорски кабинети и съблекални.

Според специалисти там могат да се поставят преместваеми трибуни за 800-1000 седящи места, за да могат да се правят състезания и турнири.

Залата е многофункционална.

Размерите ѝ - 48 на 30 м, позволяват в нея да се тренират няколко вида спорт като баскетбол и волейбол.

Има възможност и за три тепиха. Таванът е на височина 12,50 м, което пък позволява тя да се ползва и за художествена гимнастика.

Решен е и транспортният достъп, тъй като до Централна гара има метро, трамваи и автобуси.

Ремонтът, който струва 73,8 млн. лв., трябва да приключи в началото на ноември.
Трибуните, табла̀та и другото задължително за всяка зала оборудване ще трябва да се осигурят от бъдещия наемател.

В момента залата е собственост на НКЖИ, тъй като е част от гарата. Имало обаче идея държавата чрез транспортното министерство да я предостави на спортното ведомство, което да реши как и кой да я експлоатира.

От министерството на младежта и спорта обявиха, че обмислят вариант залата да бъде предоставена на Българската федерация по художествена гимнастика.

Площадът пред Централна гара ще се превърне в площадка за скейт и екстремни спортове, а изоставените помещения отдолу - в пазар. Целта е с обновяването на гарата и да се преобрази пространството, което от години събира клошари и се ползва за тоалетна.

От Столичната община вече водят разговори със сдружението "София скейт сити", което обединява спортни клубове, състезатели и бизнес.

"Имахме срещи с председателя на СОС Елен Герджиков и главния архитект Петър Диков. Набелязахме 3 места, които да се превърнат в зони за алтернативни спортове. Освен площада пред гарата такива площадки ще се направят в Южен парк, 2-а част, и в бъдещия парк "Възраждане", обясни Кирил Велков от "София скейт сити".