Борис Джонсън ще пише биография на Шекспир
Борис Джонсън ще пише биография на Шекспир / снимка: Guliver/Getty Images

Кметът на Лондон и член на парламента Борис Джонсън ще напише биография на Уилям Шекспир по повод 400-годишнината от смъртта на английския поет, съобщи електронното издание на вестник „Индипендънт”.

Според вестника Джонсън e подписал договор с издателство „Hodder” за 776 000 долара, седем пъти по-голяма сума от годишната му заплата в парламента.

Книгата ще бъде пусната в продажба през 2016 г. Кметът на британската столица не за първи път се заема с литературно произведение. През октомври миналата година той публикува книгата „Факторът Чърчил: как един човек прави история”. Книгата стана бестселър със 160 000 продадени копия.

Британските медии разкритикуваха Джонсън заради желанието му да пише книги, което му отнема време, вместо да изпълнява служебните си задължения.

Биографията на Шекспир ще бъде 12-та по ред книга на 51-годишния кмет. От 1987 до 1999 г. той е работил във в. „Дейли телеграф”, с който той продължава да си сътрудничи.

През 2000 г. Джонсън стана главен редактор на сп. „Спектейтър”, а през 2008 г. бе избран за кмет. В ролята си на градоначалник той взима годишна заплата от 68 000 долара, а като член на Камарата на общините печели 115 000 долара на година. За поддържането на колонка във в. „Дейли телеграф” Джонсън получава още 427 000 долара.

Източник: БГНЕС