Борисов: Парите за строителство се взимат от приходите от контрабанда
Борисов: Парите за строителство се взимат от приходите от контрабанда / снимка: БГНЕС

Парите за строителство на пречиствателните станции се взимат от приходите от контрабанда, които са над 2 млрд. лева. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриването на пречиствателната станция в град Раковски, предаде „Фокус”. В нея са вложени близо 58 млн. лева.

В последните дни Министерски съвет е отпуснало още 1 млн. лв. за асфалтиране на улиците в Раковски. „За този кратък период в община Раковски се направи много”, каза премиерът.

Той изтъкна, че оперативните програми са милиарди левове, които трябва да се усвояват и България, трябва да се възползва максимално от това. Борисов посочи, че в България досега са построени пречиствателни станции за по 80 до 100 млн. лв. и всяка седмица се открива нова, като това ще продължи.

Преди него министърът на околната среда и водите Ивелина Василева изтъкна, че този най-мащабен търговски проект носи много ползи за гражданите на общината. Тя уточни, че освен изцяло нова пречиствателна станция за отпадни води е изградена и 150 км канализационна мрежа.

Със завършването на този проект се осигурява и превенция срещу наводнения в общината. Тъй като населението на Раковски е предимно католическо, приветствие към хората произнесе и отец Димитър, местният католически свещеник. Той цитира думи на Папа Франциск, който също смята, че да се говори за екология е важно нещо.