Религия и политика се смесиха на събора на Баба Конду
Религия и политика се смесиха на събора на Баба Конду / Борислав Курдов
Религия и политика се смесиха на събора на Баба Конду
81159
Религия и политика се смесиха на събора на Баба Конду
  • Религия и политика се смесиха на събора на Баба Конду

Религия и политика се смесиха днес по време на традиционния мюсюлмански събор, който се проведе в местността Баба Конду края село Божурка, община Търговище. Стотици мюсюлмани от цялата страна и гости от Турция се стекоха тук за да празнуват заедно. Организатор на събора бе областното ръководство на ДПС в Търговище, а техни гости бяха лидерът на партията Лютви Местан, евродепутати, депутати от региона, кметове на общини в България и други. Тук бе и посланикът на България в Катар Метин Казак, който също е родом от Търговище.

На сцената свои изпълнения представиха държавния музикален театър „Назим Химкет" от Разград, както и местни самодейни състави.

По време на официалното откриване на събора, лидерът на ДПС Лютви Местан обоснова поведението на Движението по време на преговорите за конституционната реформа. „ДПС направи градивен компромис в името на националния интерес. Но няма да направим компромис с участието на ултранационалисти в управлението на страната. Европейска България не може да допусне това", каза той и призова присъстващите да потвърдят думите му със своя вот на предстощите през октомври избори за местна власт.
По-нататък г-н Местан продължи на турски език, като заяви

„Когато пристигнах тук, когато се ръкувахме и прегръщахме, усетих една позната миризма - така както миришеше моята майка. На това ми миришете и вие, братя и сестри. Когато гласувате не забравяйте моите думи, не забравяте и трите принципа на ДПС - първо - кои сме ние, второ - нашата единност, и трето - нашата заедност", каза Лютви Местан.

Депутатът от Търговище Тунчер Кърджалиев заяви, че ДПС ще излезе на местните избори единна, сплотена и консолидирана и ще постигне целите, които си е поставила, така че дори и опонентите на партията ще ги поздравят.

Религия и политика се смесиха на събора на Баба Конду
netinfo