Съставка, използвана за лечение на глаукома, е ефикасна срещу туберкулоза
Съставка, използвана за лечение на глаукома, е ефикасна срещу туберкулоза / Thinkstock/Getty Images

Съставката етоксзоламид, използвана за лечение на глаукома, потиска способността на туберкулозните бактерии да почувстват атаките на имунната система, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Това намалява продължителността на лечението и го прави по-ефикасно.

Авторите на изследването увериха, че откритието е важно, защото дългият период, нужен на антибиотиците, за да унищожат бактериите, се понася трудно от пациентите, а етоксзоламид може да допринесе за ускоряване на лечението.

"Констатирахме, че съставката потиска способността на туберкулозните бактерии да открият киселинна среда. Може да се каже, че им връзва очите, така че да не могат да устоят на атаките на имунната система", заяви микробиологът Робърт Абрамович от университета на Мичиган.

Туберкулозните бактерии могат да почувстват промените в нивата на киселинност в организма. Тези промени им показват, че ще бъдат атакувани от имунни клетки. Абрамович поясни, че етоксзоламид блокира тази способност, а това прави туберкулозните бактерии уязвими към атаките на имунната система.

В лабораторна среда бе установено, че съставката намалява симптомите на туберкулоза у мишки.

Според учения, откритието ще допринесе също за предотвратяване на възможността антибиотиците да станат по-неефикасни.

"Големият виновник за развитието на резистентни към лекарствата щамове е продължителната терапия. За пациента е трудно да понесе дълго лечение с антибиотици, нужно за унищожаване на всички бактерии в организма му. Намалената продължителност на терапията ще допринесе да се забави развитието на резистентни към медикаментите щамове", отбеляза Абрамович

Резултатите от изследването са публикувани в Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Източник: БТА