Стотици мюсюлмани се събират на събор в местността Баба Конду
Стотици мюсюлмани се събират на събор в местността Баба Конду / снимка: Dariknews.bg, архив
Стотици мюсюлмани се събират на събор в местността Баба Конду
81157
Стотици мюсюлмани се събират на събор в местността Баба Конду
  • Стотици мюсюлмани се събират на събор в местността Баба Конду

Стотици мюсюлмани от цялата страна и гости от Турция се събират на събор в свещената местност „Баба Конду" в близост до село Божурка в община Търговище.

Легенда разказва за баща и дъщеря, които били на оран в полето. Извила се вихрушка и вдигнала двамата в небето. Там, където паднало момичето, бликнала лековита вода, а около извора било изградено днешното село Момино. Там има и свещена местност, наречена Къз ана текеси, където мюсюлманите вярват че може да се лекуват жени с репродуктивни проблеми.

Според легендата, бащата паднал в гора в близост до днешното село Божурка. Мястото било наречено Баба конду - в превод „бащата кацна". Местното население е обявило това място за свято и започнали тук да провеждат събори. Традиционно те са съпроводени с провеждането на т.нар. мазни борби и конни надбягвания. В местността има оградено свещено дърво, на което и мюсюлмани, и християни връзват парчета от дрехите си или кърпи за здраве.

Съборът на Баба Конду е най-големият летен събор на мюсюлманите от региона. Традиционно тук се събират стотици жители на Североизточна България, както и гости от цялата страна и Турция.

От местното ръководство на Движението за права и свободи потвърдиха, че днес по време на официалното откриване на събора ще присъства и лидерът на партията Лютви Местан.