Каминито дел Рей - най-опасната пешеходна пътека в света (ВИДЕО)
Каминито дел Рей - най-опасната пешеходна пътека в света (ВИДЕО) / снимка: Guliver/Getty Images
Най-опасната пътека на света Ел Каминито Дел Рей е една от най-популярните туристически атракции на планетата, след като беше обезопасена от испанските власти и отворена за посетители.

Достъпна от градовете Ардалес и Алора, пътеката е на повече от 100 години и е построена за работниците на две близки водноелектрически централи.
Тя беше официално затворена за посетители, след като петима души загинаха между 1999 и 2000 г. в опит да я преминат. Това обаче не попречи на търсачите на адреналин да продължават да рискуват живота.

Години наред местни жители и туристи пренебрегваха мерките за сигурност, както и заплахата от над 6800 евро глоба за нарушители. До момента, в който властите в Андалусия и Малага не стартираха амбициозния проект за преобразяването на пътеката.

След реализацията на проекта по реконструкцията й обаче (на стойност 5,5 млн. евро) прочутата пътека в Южна Испания днес е по-скоро красиво място за разходка, отколкото опасна зона, трудна за преминаване.

Преди да бъде обезопасена със специални огради Ел Каминито Дел Рей беше място за екстремни разходки. Разположена на 100 м над реката в дълбокия каньон Ел Чоро с отвесни скали, пътеката беше голямо предизвикателство и за опитни катерачи.

Сега 6-километровата мрежа от пътеки над река Гуадалорсе е отворена шест дни в седмицата. Преминаването на целия маршрут отнема между четири и пет часа. На ден се допускат до 600 туристи.

Пътеката била построена между 1901 и 1905 г. с цел достъп до две водноелектрически централи.

Конструкцията била направена от бетон и стоманени релси, подкрепени от подпори на около 45 градуса в скалата, без парапети. Местните жители я използвали, обхождайки я пеша, с колело или с кон. Жените я прекосявали, за да достигнат магазините в друго село, а децата, за да стигнат до училище.

През 1921 г. по пътеката преминал крал Алфонс XIII, за да открие язовира Гуадалорсе. Оттогава пътеката получила и името „Пътят на краля”, въпреки че по нея повече кралска особа не се решила да премине.