Кметът на община Царево инж. Георги Лапчев
81149
Кметът на община Царево инж. Георги Лапчев
  • Кметът на община Царево инж. Георги Лапчев

Малък едномоторен хеликоптер с екипаж от трима души падна в морето край Царево. Жертви и пострадали няма.

Машината прелитала над състезанията по джет-ски, които се провеждат там в момента и се снишила прекалено ниско, докато пилотът изгубил контрол над управлението.

Всички служби реагирали моментално, повикани от кмета на Царево Георги Лапчев, който се намирал в публиката на мястото на произшествието.

„Тъй като се провежда републиканско първенство по джет, вероятно е искал да погледна по-близо. Загубил е контрол и на 20 м от брега се е ударил във водата”, съобщи градоначалникът пред Дарик.

Районът е обезопасен, няма разлив на гориво, няма паника.

Летателната машина е потънала мигновено. Предстои граничната полиция да разпита пътниците. На място има водолази, които се опитват да извадят хеликоптера.

Според кмета на Царево е имало реална опасност за хората, които са се намирали на плажа. „Падаща машина, предизвиква какви ли не опасности. Късмет е, че не е залитнал в посока към плажа. Паднал е обаче, така да се каже, в центъра на Царево, защото този залив се намира на 200 м от площада”, коментира още Лапчев.

Според първоначалните данни хеликоптерът е Robinson R-44 с регистрация LZ-RLH. Тя е издадена на сдружението Булсар. От сайта му става ясно, че то е сдружение с идеална цел, за координация, търсене и спасяване на бедстващи хора в българският морски отговорен район.

Сдружението е доброволческа и напълно безкористна организация, чийто структури на собствен риск участват в различните форми на спасяването на човешкия живот по море. В принципите му е залегнало при всички обстоятелства да се помага на бедстващите, оцелели след морски катастрофи хора, за да бъдат те успешно спасени.

Сдружението е учредено на 20 април 1996 г.във Варна. Пререгистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, като „сдружение с нестопанска цел в обществена полза”. То е част от мрежа подобни организации в целия свят.

Хеликоптерът R-44 е широкоразпространен лек многоцелеви хеликоптер със широко приложение в прости метеоусловия. Тази модификация обикновено е в 4-местна конфигурация. Произвежда се от повече от 20 години, през които търпи еволюция и непрекъснато усъвършенстване.

Отличава се с надеждност и не е сложен за поддръжка и експлоатация. За цивилни нужди обикновено се използва за круизи. Особено популярен става след като полицията, телевизии и радиостанции в САЩ, започват да го ползват за наблюдение на трафика. Така се ражда версията му нюзкоптер. Произвеждат се и модификации за полицията, армията, пожарната и други служби с основни функции - наблюдение и търсене и спасяване на хора.

Новини от Бургас