България се придвижва нагоре в Индекса за равенство между половете
България се придвижва нагоре в Индекса за равенство между половете / Thinkstock/Getty Images
България се придвижва нагоре в Индекса за равенство между половете
81124
България се придвижва нагоре в Индекса за равенство между половете
  • България се придвижва нагоре в Индекса за равенство между половете

България се придвижва нагоре в Индекса за равенство между половете - това показва проучване на Европейската Комисия, отчитащо напредъка през 2015 година в политиките на равенство между половете. България се нарежда на 23-та позиция от общо 28-те страни членки на Европейския съюз, стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Изследването определя шест основни области, които са важни за равенството на жените: работа, пари, власт, образование, здраве и време.

Показателят време е най-големият проблем за българската жена. Сред 28-те страни в Европейския съюз българките имат най-малко време на свое разположение, за да се обучават, развиват и да участват активно в обществени дейности. Това определя до голяма степен приоритетите, които имаме в момента. Вече са факт промените в кодекса на труда, които позволяват много по-гъвкаво работно време, обясни министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Есента се надявам да можем да представим виждане за система с ваучери за помощ в дома и за целия този голям проблем с т.нар. неплатен труд. Предвиждаме и различни други възможности, свързани с майчинството и възможностите за отглеждане на деца, така че то да бъде съчетано с професионалната реализация на жените", каза Калфин.

Вторият голям проблем за равенството между половете в България е свързан с различното заплащане - за еднаква работа жените у нас получават с 13,5% по-ниски заплати от мъжете.

„Промените в пенсионния закон са такива, че да осигурят по равно доходи на мъжете и жените, включително и във възрастта след активната", каза Калфин.

Министър Калфин обобщи, че за да се постигне реална равнопоставеност между мъжете и жените е необходима промяна най-вече в нагласите на обществото.