Лекар е в кома след побой в психиатричната клиника в Курило
Лекар е в кома след побой в психиатричната клиника в Курило / Thinkstock/Getty Images
Лекар е в кома след побой в психиатричната клиника в Курило
81123
Лекар е в кома след побой в психиатричната клиника в Курило
  • Лекар е в кома след побой в психиатричната клиника в Курило

Кожен лекар e в кома, с опасност за живота, след като му е бил нанесен тежък побой в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски" в Курило. Д-р Илко Иларионов е бил настанен в Психиатрията, защото изпаднал в тежка депресия, след като Дерматологичното отделение в Пета градска болница, в което е работил в продължение на години, е било затворено в началото на месеца.

Д-р Иларионов е на апаратна вентилация в централната реанимация на „Пирогов", със счупвания на гръбнака и ребрата, и с контузия на белия дроб, посочват от лечебното заведение.

От болницата в Курило отказват да дават информация. Обясниха, че не те, а Здравното министерство ще даде повече информация по случая.

От Министерството на здравеопазването твърдят, че на медика е бил нанесен побой от друг пациент в психиатричната болница и по случая тече разследване.

Колежка на лекаря, която пожела да остане в анонимност, разказа пред Дарик, че никой не е обяснил на работещите в Кожното отделение на Пета градска болница защо закриват отделението, но вероятната причина е липса на пари. На 30-и юни на медиците в отделението било казано, че от 7-и юли остават без работа.

Лекарката разказа пред Дарик, че в началото на месеца отделението в столичната болница, където заедно с д-р Иларионов са работили, е било затворено: „9 години бях завеждащ отделение. На 7 юли отделението ни преустанови дейност, въпреки че си работеше добре. На 30 юни на мен и д-р Иларионов ни бе съобщено, че отделението от 7 юли се закрива. Явно той е изпаднал в тежка депресия, което е наложило той да бъде приет в заведение за психична помощ. Бил е приет в Курило, кога точно е станало, не знам. Имало е побой, нямам повече информация. Тежката гръдна травма, която има, това, че е на апаратно дишане и е в коматозно състояние говори за нанесен външен побой - това мога да кажа като лекар. Работила съм добре с него, разбирали сме се".

Според лекарката краткият срок, в който е било съобщено, че отделението, в което работят с д-р Иларионов, се закрива, е именно отключващият фактор, който го е довел до психиатрията: „Не знам какво се е случило. Много интелигентен човек е. Дано да има шанс да оцелее".

По случая работят и полицията и изпълнителната агенция „Медицински одит".