Пожар гори в района на Рила планина
Пожар гори в района на Рила планина / снимка: БГНЕС, архив

Пожар гори в алпийската част на Рила планина, съобщи говорителят на областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка.

Тя посочи, че пожарът е обхванал около 30 дка сухи треви и храсти, в района на вр. Върла.

На място има екипи на противопожарната служба на горското стопанство.

Около 30 служители на дирекцията на Националния парк "Рила" и пожарникари от Рила участват в гасенето на пожара.

Междувременно вертолет "Ми-17" от Военновъздушните сили излетя от авиобазата "Крумово" към зоната на пожар, възникнал в района на връх Върла на 5 км североизточно от Рилския манастир, съобщиха от Министерството на отбраната.

По време на полета ще бъде извършен оглед на зоната на пожара, за да бъдат планирани действията по гасенето му.

Екипажът на вертолета е в състав - командир майор Йордан Йорданов, втори пилот - капитан Александър Славчев, борден техник - майор Стефан Вълчанов, втори борден техник - офицерски кандидат Мирослав Михайлов. На борда на машината ще бъде и представител на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Няма опасност пожарът да навлезе в горски масив, тъй като има достатъчно специализирана техника и екипи за овладяването на огнената стихия, уточни Табачка.

Сигналът за пожара е постъпил снощи около 23:30 часа, а днес сутринта за мястото са заминали екипите.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на парка, е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на труднодостъпен терен, с наклон 45 градуса и е с площ от пет хектара. Засегнати от пожара са високопланинска растителност и единични дървета бял бор и смърч, които се намират между местността "Калугерски дол" и изворите на река Друшлявица.