Д-р Станимир Хасърджиев: Всяка година 841 души в България умират от хепатит С
Д-р Станимир Хасърджиев: Всяка година 841 души в България умират от хепатит С / netinfo

Д-р Станимир Хасърджиев - председател на НСБХ „Хепасист"


Д-р Хасърджиев, разкажете ни за Световния ден за борба с хепатита.

Световният ден се чества всяка година на 28 юли. Датата е избрана в съответствие с рождената дата на откривателя на вируса на хепатит B. Кампанията за отбелязване на Световния ден се организира от Световния хепатитен алианс, като на локално ниво всички страни използват едни и същи визии и послания, които се адаптират спрямо националните особености.

Какво е посланието на кампанията тази година и защо?

Тази година в България посланието на кампанията е: „841 гласа за хепатит C". Посланието индикира, че 841 души умират в страната всяка година от коварното заболяване. Проблемът с хепатит C е изключително сериозен, тъй като в голяма част от случаите болестта протича безсимптомно и хората разбират, че са носители на вируса чак когато вече имат много тежки чернодробни увреждания. Именно късната диагностика е една от водещите причини за тъжната статистика.

Какви инициативи сте предвидили за Световния ден?

Предвиждаме да ангажираме обществото онлайн, в социалната мрежа Facebook, като искаме да съберем поне 841 души, които да подкрепят кампанията „841 гласа за хепатит C", дарявайки профилната си снимка за каузата. Хората могат да направят това бързо и лесно с един клик на адрес https://goo.gl/SYTyBx.

От друга страна на 28 юли организираме концерт в столичния Южен парк от 19.30 ч., в който ще участват Поли Генова, Прея, група Торнадо и DJ Мартен. На концерта ще бъде изпълнена на живо и песента „Happiness", която беше подарена от Джон Лоутън за каузата. На събитието ще има и мобилен кабинет, в който ще се правят безплатни изследвания за хепатити.

Стараем се всяка година да правим разнородни инициативи, за да можем да обхванем различни аудитории. Това е много важно за нас, тъй като всеки може да се зарази с вируса - при посещение на маникюр, зъболекар, татуиране, пиърсинг - навсякъде, където има контакт с кръв. От друга страна ни се налага да използваме различни подходи за популяризиране на кампанията и нейните цели, тъй като в обществото ни има огромна стигма към пациентите с хепатит C. За жалост битува представата, че хепатит C е заболяване на проститутки и наркомани, което изобщо не отговаря на истината. Ние всеки ден се сблъскваме с най-„нормални" хора, които са заразени - млади, интелигентни хора с добри професии и семейства.

Чудесно е, че сте намерили начин да включите гражданите в кампанията, но какво правят политиците ни? Те как подкрепят Вашите инициативи? От доста време се говори за създаване на Национален хепатитен план, как вървят нещата?

Получихме много широка политическа подкрепа през тази и изминалата година. В кампанията ни „Хепи ли Си?" се включиха над 50 депутати, министри и министър-председателят, като изразиха своята подкрепа към пациентите, страдащи от хепатит C. Само преди няколко седмици на пресконференция пред Министерство на здравеопазването д-р Адам Персенски обеща Националният план за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити да бъде приет от Министерството, така че очакваме това да се случи в най-кратък срок.