Френски депутати на визита в Крим, дипломат №1 в Париж е шокиран
Френски депутати на визита в Крим, дипломат №1 в Париж е шокиран / снимка: БГНЕС

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че е шокиран от посещението на проруски френски депутати в анексирания от Русия украински полуостров Крим, предаде Франс прес.

На заседание на закрити врата на парламентарната комисия за външни работи Фабиюс изразил отрицателното си отношение към тази визита, която ще протече от днес до събота, съобщиха участници в заседанието.

"Има риск това посещение да се използва от руските медии и риск от нарушение на международното право. Влизането в Крим без разрешение от украинските власти означава да се признаят претенциите на Москва", заявил външният министър.

Десетина депутати, почти всички от опозиционната дясна партия Републиканците, ще участват в пътуването. Към тях е трябвало да се присъединят двама сенатори, но председателят на Сената Жерар Ларше ги разубедил.

Председателят на долната камара на парламента Клод Бартолон уточнил в писмо до Фабиюс, че депутати няма да могат да ползват средствата на парламента, нито да говорят от негово име.

"Те са силно проруски настроени, това е тяхно право. Човек обаче може да изразява приятелството си към Русия без да посещава територия, която е анексирана с нарушение на международното право, което бе осъдено от ООН", заяви председателката на комисията за външни работи на парламента социалистката Елизабет Гигу.

Десният депутат Тиери Мариани, който организира посещението, заяви, че депутатите не представляват нито френското правителство, нито парламента.

"Програмата на пътуването е Москва, Ялта, Симферопол. Един ден в Москва, два дни в Крим", уточни Мариани.

Украинското външно министерство заяви, че забранява посещението на френските депутати в Крим и го окачестви като "безотговорна стъпка", предаде ТАСС.

Министерството отбеляза, че визитата не е била съгласувана с украинската страна.

"Посещението на френските парламентаристи е безотговорна стъпка и проява на неуважението им към държавния суверенитет на Украйна. Украинското външно министерство призовава всички чуждестранни граждани строго да съблюдават законодателството" на страната, се казва в изявлението.

Източник: БТА