Община Созопол забрани престоя на автомобили между „Дюни” и „Св. Тома”
Община Созопол забрани престоя на автомобили между „Дюни” и „Св. Тома” / снимка: община Созопол

Община Созопол забрани спирането, домуването и нерегламентираното къмпингуване между вилно селище „Дюни” и комплекс „Свети Тома”. Новата организация на движението влиза в сила от 22 юли, информират от пресцентъра на община Созопол. Решението е съгласувано с Държавна агенция Пътна инфраструктура”.

Забраната е наложена заради опасност за сигурността на движението по пътното платно. В този участък автомобилите се движат с по-висока скорост. Освен това същата отсечка се намира между пясъчни дюни и природната забележителност на „Блато Алепу”. Това прави района защитена природна територия.

В обхвата на пътното платно съществува порочната практика на безразборно паркиране на автомобили на плажуващите, съобщават още от община Созопол. Друг проблем на пясъчната ивица е нерегламентираното къмпиране върху защитените пясъчните дюни.

Това налага да се затвори пътният участък с неподвижни преградни съоръжения и да се поставят информационни табели, разясняващи алтернативни маршрути за движение. От страната на комплекс „Св. Тома” и вилно селище „Дюни” ще се обозначат зони за безплатно паркиране.