Руски магнат търси извънземни
Руски магнат търси извънземни / снимка: БГНЕС

Руският милиардер Юрий Милнер ще похарчи 100 милиона долара в търсенето на извънземен разум с помощта на най-мощните радиотелескопи в света, съобщава агенция Ройтерс.

Богаташът сам ще избере екипа за проекта "Breakthrough Listen"- 10-годишно издирване на радиосигнали, които могат да разкрият съществуването на интелигентни форми на живот някъде другаде във Вселената.

Търсят извънземни в стратосферата над Македония (ВИДЕО)

"Това е най-интересният технологичен въпрос в наше време", заяви Милнер. Той се запалил по идеите за извънземен живот още като-10-годишно московско дете, след като прочел книга на астрофизика Карл Сейгън.

Милнер влага свои средства в проекта, след като навремето направи успешни инвестиции в стартиращи компании, като Фейсбук. Милионерът е мотивиран от надеждата, че по-напредналите цивилизации ще могат да ни научат как по-добре да използваме природните си ресурси.

Уфолог показа снимки на извънземни, открити в Розуел (ВИДЕО)

"Ако наистина сме сами във Вселената, трябва да се грижим за това, което имаме", заявява Милнер. Неговият проект по обем на инвестиции засенчва всички подобни в тази област. СЕТИ например харчи за откриване на извънземен разум по два милиона долара годишно.

В наше време, благодарение на развитието на технологиите, сред които повишената мощност на компютрите и чувствителност на телескопите, 100-те милиона долара ще постигнат много повече, отколкото СЕТИ през 90-те, когато имаше по-добро финансиране.

Колко би трябвало да тежат извънземните?

Екипът на Милнер ще може да проследи няколко милиарда радиочестоти едновременно, вместо няколко милиона. Учените ще могат да изследват 10 пъти по-голяма част от небето, в сравнение с 90-те години на миналия век. Но на каквито и сигнали да се натъкнат учените, те ще пристигнат с векове, а може би и с хилядолетия закъснение. На радиовълните са им необходими 4 години, за да достигнат до Земята от най-близката звезда, извън нашата Слънчева система.

За 10 години, с тези 100 милиона долара инвестиции, екипът ще може да следи за радиопредавания в както в Млечния път, така и в 100-те най-близки галактики. Най-скъпо ще струва на Милнер запазването на време в мощните радиотелескопи, включително тези в Австралия и Западна Вирджиния.

Милионерът планира да закупи за търсенето на извънземни по два месеца годишно. Обикновено учените могат да се сдобият с не повече от два дни годишно в тези обсерватории.

Източник: БТА