Ученичка от Пловдив грабна бронзов медал на Световното по математика
Ученичка от Пловдив грабна бронзов медал на Световното по математика / netinfo

Ученичка от пловдивското училище „Елин Пелин” завоюва бронзов медал от международното състезание „Математика без граници”, чийто финал тази година бе в Несебър. Мартина Маркова само преди дни се окичи с третото място и бе отличена сред 856 конкуренти от Азербайджан, Беларус, България, Казахстан, Китай, Мексико, Русия, Румъния, Турция и Узбекистан. Момичето вече е прието в ОМГ „Акад. Кирил Попов”.

На финалите пловдивското училище „Елин Пелин”, което си спечели прозвището „Малката математическа”, изпрати общо петима ученици в различни възрастови групи-4, 5 и 6 клас.

Финалите на Световното състезание по математика бяха предшествани от трите предварителни кръга. От тях училището имаше общо 13 медалисти, които донесоха - 4 златни, 8 сребърни и 9 бронзови медала. Математическите шампиони си получиха и допълнителни грамоти и поздравление от своите по време на училищното тържество, наречено "Вечер на математика".

Татяна Минкова, която е една от преподавателките по математика заяви, че постигнатите резултати на международно ниво са най-добрият резултат за свършената работа през отминалата учебна година и показател за нивото на преподаване на математика в "Елин Пелин".

„Много добри са и оценките ни след националното външно оценяване, защото нашите четвъртокласници са на 6-то място в Пловдив и региона, а седмокласниците на 24 от общо 143 училища.След проведеното НВО учениците от 4 клас са на 6 място в област Пловдив, а седмокласниците на 24 място в областта от 143 училища.